Pravidla pro splavnost Vltavy se v nejbližších dnech nejspíše změní

České Budějovice - Správa Šumavského národního parku chce v nejbližších dnech definitivně rozhodnout o zpřísnění pravidel pro splouvání horního toku Vltavy nad Soumarským mostem. Chystaná změna proti sobě staví místní politiky, ekology i podnikatele, kteří vyhrožují žalobami kvůli omezení svých živnosti. Vodáci zase nechtějí přijt o nejhezčí úsek řeky.

Jde o zvýšení minimální úrovně hladiny, při které je možné horní tok Vltavy splouvat. Správa parku změnu nepřímo avizovala už počátkem roku, nestihla ji však realizovat před začátkem sezóny. Nyní je změna pravidel splavnosti otázkou několika dní.

Podle informací České televize vzroste limit hladiny ze stávajících 45 na 61 centimetrů. Horní Vltava by tak byla splavná řádově jen dva až tři týdny v roce. Na vodáctví tady ale závisí kempy, půjčovny lodí a částečně i další podnikatelé. Podle vodáků hladina vody nedosahuje určeného minima ani teď, natož v suchých měsících.

Správa parku se ocitla mezi mlýnskými kameny - omezení vodáctví doporučuje vědecká studie a požadují jej i ekologičtí aktivisté. Zároveň se ale obává žalob. Omezení chce proto zmírnit například tím, že určitý počet lodí by mohl splouvat v rámci zátěžových zkoušek i při nižší hladině. Po zákazu prý vodákům nabídne jako kompenzaci přepravu pod nejcennější území parku zdarma.

Další omezení splouvání by mělo být i časové. Vodáci budou mít možnost do nejpřísněji střežených zón plout jen ve vymezených obdobích, kdy neohrozí přísně chráněné živočichy. Konkrétní informace o omezeních zatím představitelé parku nedodali. Místní starostové už ale dali najevo, že v případě jakéhokoliv přísnějšího omezení hodlají podat na správu parku žalobu.