Sníh pro Prahu vyrábí na Šumavě

Praha/Horní Vltavice - Sněhová děla na Šumavě vyrábějí sníh pro českou metropoli. Umělý sníh si objednali organizátoři běžeckých sprintů Pražská lyže až z Horní Vltavice, kde jej vytváří sněhová děla. Stroje mají za úkol vyprodukovat hmotu pro budoucí, zhruba půl kilometru dlouhou závodní trať. Celkem je zapotřebí dva a půl tisíce krychlových metrů technického sněhu. Ten bude dopraven přímo do Prahy velkoobjemovými kamiony za tři týdny.

K produkci sněhu vlastníci systému používají vodu z Vltavy, kterou čerpadla k dělům dopravují přímo z řeky. Výroba je však poměrně nákladná. „Částka se pohybuje v řádech statisíců,“ uvedl Luděk Sáska, člen organizačního výboru závodu a výrobce sněhu.

Jediným problémem, se kterým se výrobce prozatím setkal, je velký odběr elektřiny potřebný pro pohon děl a čerpadel. Energetici tuto nepříjemnost vyřešili úpravou nedaleké trafostanice. Starosta Horní Vltavice Jiří Fastner vyzdvihuje přínos zakázky: „Pro obec je to přínosné jak finančně, tak z důvodu reklamy.“

Pražané si šumavského sněhu užijí i po závodě. Část zůstane dětem na hraní na Hradčanech, další odvezou pořadatelé na Letnou, kde vznikne snowpark, a zbytek skončí na Petříně.