Ústí nad Labem prodává most

Ústí nad Labem - Mariánský Most v Ústí nad Labem, postavený za peníze radnice teprve před deseti lety, je na prodej. Vážným zájemcem je Ředitelství silnic a dálnic. To potřebuje most spojit s mimoúrovňovou křižovatkou, kterou se v Ústí nad Labem chystá vybudovat.

Chlouba města, nová dominanta, tak mluví léta o Mariánském mostu ústecká radnice. Teď je ochotna se ho zbavit. Někteří, především opoziční radní, jsou tímto úmyslem překvapeni. Jiní zdůvodňují prodej tím, že Ústí nad Labem je možná jediným českým městem, které vlastní velký most. Jiná možnost, než zaplatit jeho stavbu z městské pokladny, podle nich před deseti lety nebyla. „Já si myslím že to bylo zcela špatně,“ říká ke způsobu financování stavby člen ústeckého zastupitelstva za KSČM Jaroslav Kubín. „Dohoda se státem v tu dobu nebyla možná,“ tvrdí náměstek primátora Ústí nad Labem Jan Řeřicha. „Už od začátku to byla zcestná myšlenka, že město samofinancovalo výstavbu mostu,“ oponuje další zastupitel Tomáš Jelínek.

Jan Řeřicha však tehdejší rozhodnutí hájí. „V té době krajská metropole měla pouze jeden most a jakákoli nehoda či závada mostu by paralyzovala dvě části města oddělené řekou od sebe,“ vysvětluje důvod stavby mostu. Město za nový most zaplatilo 750 milionů korun. Takovou částku ale rozhodně od státu očekávat nemůže. „V současné době je všechno ještě v jednání. Nemůžeme teď říct, že bychom počítali s jednou konkrétní variantou,“ uvádí v této souvislosti mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR Martina Vápeníková.

Vedení města věří, že „usmlouvá“ dobrou cenu. Opozice o tom není přesvědčena. „Jsem trošku skeptický v tom, že by stát chtěl vynaložit nějaké peníze na tento odkup,“ je přesvědčen Tomáš Jelínek. „Já bych byl proto, aby se to převedlo na stát klidně i za jednu korunu,“ je přesvědčen o správnosti prodeje hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc.

I když by město muselo most prodat za symbolickou korunu, neprodělá. Ušetří alespoň deset milionů korun ročně za jeho údržbu.