Radnice v Krásně rozdává vánoční stromky

Sokolov - Více než dvě stovky rodin v Krásně u Sokolova ušetří za vánoční stromek. Mohou si pro něj přijít na radnici a mají ho úplně zadarmo. Starostka Lenka Sidorjaková přitom tvrdí, že se to obci, respektive lesu, vyplatí.

Vydávání stromků začalo přesně v poledne. Pět minut po dvanácté už nebylo z čeho vybírat. Správce obecních lesů musel přivést další. Starostka k tomu řekla, že obec má letos z prodeje dřeva z více než tří set hektarů svých lesů čistý zisk milion sto tisíc korun. Pro rozdávání vánočních stromků zadarmo jsou prý přinejmenším dva dobré důvody. „Za prvé, jedná se o stromky z prořezávky a přišly by ke spálení. Je škoda je v lese nechat, když si je lidé tady mohou vyzvednout zdarma. A druhý důvod, doufám, že ti, kdo chodí do lesa s pilkou, to budou mít na radnici blíž a nenapáchají nám škody v lesích,“ vysvětluje toto rozdávání vánočních stromků starostka Lenka Sidorjaková.

Vánoční stromky jsou podle správce lesa v podstatě odpad. Když se zakládá na vytěžených holinách nový les, je třeba sázet choulostivé stromky hustě vedle sebe do sponu jeden a půl krát dva metry. Když povyrostou, musí mít zase prostor. Mladý les se odborně prořezává. „Z jednoho hektaru vyřežeme zhruba 100 až 150 stromků, které jsou použitelné pro vánoční svátky,“ říká správce obecního lesa Jaroslav Adámek.

Před supermarkety v regionu se takové, zhruba 150 cm vysoké, stromky prodávají za 300 Kč.