Za záměnu dětí v Třebíči chce právník po nemocnici 12 milionů

Třebíč - Za záměnu dětí v porodnici chce právník poškozených rodin Igor Veleba po třebíčské nemocnici odškodné 12 milionů korun, plus soudní výlohy. Pro každou z matek po třech milionech, pro otce po dvou milionech a pro děti po milionu. Nemocnice nabízí maximálně 200.000 pro každého rodiče. Právní zástupce nemocnice Ondřej Dostál proto s návrhem Veleby zásadně nesouhlasí.

„Takový požadavek odmítáme, ten je příliš vysoko,“ řekl Dostál po dnešním jednání ČTK. „Abychom si ale mohli udělat názor o tom protinávrhu, potřebujeme znalecký posudek, který si protistrana nechala vypracovat. Zjistíme, zda má vůbec vypovídající hodnotu. Setrváváme ale v názoru, že to bude ve statisících pro všechny,“ zdůraznil Dostál. Částka by se podle něj měla pohybovat mezi 100.000 až 200.000 Kč pro každého ze čtyř rodičů.

Na počátku kauzy rodina z Jabloňova chtěla za každý měsíc, kdy nevychovávala svou biologickou dceru, milion korun.

Velebovi posloužil jako podklad pro vyjednávání o odškodném znalecký posudek, jenž pro něj vypracovala Fakultní nemocnice v Praze Motole. Rodiče dětí podle znalců z oboru psychologie a psychiatrie utrpěli psychickou újmu a stres v různých stupních a hloubkách. Stresovou situaci lépe snášeli muži, i když se potýkali s výčitkami, že záměně novorozenců nezabránili. Ženy se zase hůře vyrovnávají s aktualitou prožitého traumatu a s tím, co děje právě teď, shrnul obsah Veleba.

Veroniku a Nikolu vyměnily zdravotní sestry v třebíčské porodnici loni 9. prosince. Minulý týden se děti vrátily ke svým biologickým rodičům - Nikola k Čermákovým do Přibyslavic a Veronika k Liboru Brožovi a Jaroslavě Trojanové do Jabloňova. Hejtman Vysočiny Miloš Vystrčil předal koncem října každé z rodin 100.000 korun na náhradu výdajů, které jim vznikly chybou třebíčské nemocnice, kterou kraj zřizuje.

Všechny nemocnice v Česku jsou ze zákona pojištěny na odpovědnost za škodu. V případě pochybení musejí sáhnout do rezervního fondu, výjimečně mohou žádat o pomoc zřizovatele. Soudy dosud přiznávaly lidem poměrně nízká odškodnění, sumy se počítaly podle tabulek v řádech statisíců, výjimečně milionů korun.