Policie rozpustila v Jirkově oslavu narozenin skinheadů

Chomutov - Policie rozpustila v Jirkově na Chomutovsku krátce po půlnoci shromáždění 80 skinheadů, kteří se sešli v sobotu večer v místní kuželkárně. Na akci vystoupilo šest hudebních skupin, lidé si stěžovali na hluk a rasisticky zaměřené texty. Policisté proto údajnou oslavu narozenin ukončili a její účastníky vyzvali k opuštění objektu. Čtyři lidé to odmítli, policisté je proto předvedli na služebnu, řekla mluvčí chomutovské policie Marie Pivková.

„Vyšetřovatel zadržené vyslechl. Nezjistil, že by se dopustili trestného činu, sdělil jim jen podezření z přestupku. Po výslechu byli propuštěni,“ uvedla Pivková. Žádného z hudebníků se podle ní nepodařilo kontaktovat, všichni před zásahem policie utekli.

Před měsícem policie zasahovala v souvislosti s pražskými událostmi spojenými s výročím Křišťálové noci, kdy se v ulicích pohybovalo zhruba 1000 levicových radikálů a 300 až 400 pravicových extremistů. Po potyčkách jich byla řada zadržena. Jednalo se o největší bezpečnostní akci letošního roku.

V lednu například policie ukončila pochod pravicových radikálů v Otrokovicích, v květnu pak těžkooděnci rozehnali několik set pravicových radikálů při pochodu Brnem. V červenci policisté zabránili střetu pravicových extremistů a anarchistů ve Vlašimi, v listopadu násilím ukončili koncert skinheadů v Nových Hamrech na Karlovarsku.

Od roku 2004 policie zasahovala při nepovolených koncertech příznivců hnutí skinheads v Chrástu u Plzně, v Petrovicích na Kutnohorsku, v Libavském Údolí na Sokolovsku, ve Zlaté Olešnici na Jablonecku nebo v Českých Budějovicích.