V Karlových Varech vznikla pobočka krajského soudu se základními službami

Karlovy Vary - V Karlových Varech vznikla nová pobočka Krajského soudu v Plzni. Bude poskytovat základní služby, a to výpisy z rejstříku trestů, obchodního rejstříku a k dispozici je i soudní podatelna. Pobočka je přístupná v budově karlovarského okresního soudu, kde bude až do doby dokončení nového objektu soudní budovy v areálu hejtmanství. Novinářům to dnes řekl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Vytvoření pobočky je podle Pospíšila první krok ke vzniku plnohodnotného krajského soudu v Karlovarském kraji. Základní služby poskytované krajskou pobočkou ušetří lidem dojíždění do Plzně, kam dosud museli pro některé výpisy cestovat. Stejně tak mohou téměř veškerá podání směřující ke krajskému soudu učinit nyní v Karlových Varech. „Pobočku jsme se snažili vytvořit delší čas, ale podařilo se to až nyní. Její provoz zajistí pět lidí,“ uvedl předseda krajského soudu Zdeněk Jaroš.

Za vzorovou a v České republice dosud jenom ojedinělou považuje Pospíšil spolupráci mezi ministerstvem spravedlnosti a Karlovarským krajem. Ten půjčí ministerstvu 50 milionů korun na úhradu nákladů spojených s přípravou a poté i zahájením stavby nové krajské soudní budovy v areálu hejtmanství. Stavět by se mělo začít v roce 2009. Kraj pomáhá i s provozem právě otevřené pobočky. „Poskytli jsme soudu auto i s řidičem, které denně přepravuje mezi Karlovými Vary a Plzní dokumenty,“ uvedl hejtman Josef Pavel.

Náklady na stavbu nové soudní budovy jsou odhadovány na 200 milionů korun. Její výstavba zapadá do koncepce navržené Karlovarským krajem, který chce soustředit do areálu hejtmanství ve Dvorech krajské správní instituce. Kromě krajského soudu tady už má pozemek například i ministerstvo vnitra pro nové policejní ředitelství a ministerstvo práce a sociálních věcí pro krajský úřad práce. Otevřena tady už byla krajská knihovna, krajské velitelství hasičů nebo krajská hygienická stanice.