Litoměřice chtějí dotaci na geotermální energii pro město

Litoměřice - Až pět kilometrů pod zem sahá projekt litoměřické radnice. Město chce čerpat teplo přímo ze středu země a zkušební vrt potvrdil, že projekt, jak získat alternativní zdroj energie, je opravdu reálný. Takto získaná energie má vytápět domácnosti a pohánět elektrárnu o výkonu pěti megawattů.

Dva muži z litoměřické radnice dnes sklízeli obdiv za odvážnou koupel v mrazivém počasí. Daleko větší odvahu ale projevili před časem, když se rozhodli, že vodu na koupání i topení pro celé město budou ohřívat pět kilometrů pod zemí. „Zatím se potvrdilo, že to utopie není,“ říká Pavel Gryndler z Městského úřadu v Litoměřicích. „První etapa hlavně potvrdila výpočty a předpoklady geologů,“ dodává litoměřický starosta Ladislav Chlupáč.

Plán litoměřické radnice předpokládá, že voda vháněná do hloubky pěti kilometrů se od zemského jádra ohřeje až na 150 °C a po návratu na povrch bude vyhřívat domy, byty skleníky i lázně. A v zimě ulice a chodníky. Podle Pavla Gryndlera by takto získané teplo ohřálo 75 procent Litoměřic. Podmínkou bylo, aby se voda v hloubce 2,5 kilometru ohřála na 61 °C. Stačilo ale vrtat jen něco přes dva kilometry. „Teplota je 63 °C, takže to potvrdilo předpoklady,“ libuje si Pavel Gryndler.

Litoměřickou radnici teď čeká obtížný krok. Musí na svůj projekt sehnat skoro miliardu korun. Spoléhá přitom především na společné evropské programy. „Na geotermální energii je tam určitě kolonka,“ je přesvědčen starosta Chlupáč. „Alternativní zdroje energie jsou podporované v celém světě. Takže si myslím, že právě z tohoto důvodu to má velkou šanci,“ přisazuje si Venuše Brunclíková z Městského úřadu Litoměřice.

Komíny začnou v Litoměřicích ztrácet význam možná už kolem roku 2020.