Chata Poštovna na Sněžce stále nedokončena

Hradec Králové - Novou turistickou chatu nazvanou Poštovna, která vzniká na Sněžce, by mohl odkoupit Krkonošský národní park. Je to jedna z variant, která by vyřešila spory mezi investorkou a dodavatelem stavby. Obě strany se obviňují z dluhů. Kvůli tomu se také zpozdily práce, chata měla být hotová před pěti měsíci.

Dva se přou, ale třetí by mohl pomoci. Pokud se investorka Skrbková a dodavatel stavby nedomluví, dosud nezkolaudovanou Poštovnu na Sněžce by mohl odkoupit a převzít Krkonošský národní park. „Je to jedna z variant, která je na stole,“ říká k této možnosti zástupce dodavatele Poštovny Pavel Klimeš.

Paní Skrbková tvrdí, že Poštovnu nemůže kvůli nedodělkům převzít. „Nejsou tam přístupové vchody, dveře netěsní, fouká dovnitř,“ vypočítává některé z nedodělků investorka Poštovny Jaroslava Skrbková. „My jí podezíráme z toho, že tu stavbu nechce převzít. Ne proto, že tam jsou nedodělky, ale proto, že nám nechce doplatit. Nic nebrání tomu, aby stavební úřad povolil předčasné užívání s tím, že bychom kolaudaci udělali do konce června,“ nabízí řešení Pavel Klimeš.

Dodavatel dale tvrdí, že zbývající tři procenta prací dokončí, že na Sněžce prostavěl 6 miliónů 400 tisíc korun a investorka mu prý zaplatila jen 3 milióny 800 tisíc korun. Proto i to zpoždění pět měsíců. „Nedlužím jim ani halíř, naopak, oproti smlouvě máme přeplatek 1 008 000 Kč. Bohužel to asi skončí někde jinde, nejspíš u soudu,“ vidí jediné možné řešení investorka.

Nikdo neví, komu Poštovna na státním pozemku patří. Peníze do ní vložil stát, investorka i dodavatel. „Povinností paní investorky je do doby, než bude zkolaudován nový objekt, odstranit starou Poštovnu,“ tvrdí mluvčí správy KRNAP Radek Drahný. „Jak můžu požádat o demolici stare Poštovny, když nemám předanou novou?,“ ptá se Jaroslava Skrbková.

Platnost už prodlouženého stavebního povolení nové Poštovny skončí 10. prosince. O jejím dalším osudu se bude jednat v příštím týdnu.