Razantní zvýšení nájmů ve Vysokém Mýtě

Vysoké Mýto - Náhradní bydlení si začali hledat někteří lidé z Vysokého Mýta na Orlickoústecku. Město se totiž rozhodlo od ledna zdražit nájmy, někde až o třetinu. Snaží se tak vyrovnat rozdílné výše nájmů a směřuje k tržním cenám.

Nájemníci dvou set sedmdesáti tři bytů ve Vysokém Mýtě dostali od města neradostnou zprávu. Od nového roku si připlatí za bydlení. Nejvíce to pocítí lidé, kteří dosud měli ve smlouvě 16 Kč/m2. Město chce smazat cenové rozdíly. „Nelze za stejný byt ve stejné kategorii se stejným vybavením nadále tolerovat stav, aby jedna rodina platila 35 Kč/m2 a druhá 16 Kč/m2,“ vysvětluje zvýšení nájmů starosta Vysokého Mýta Martin Krejza. „Je to připravené tak, aby v roce 2010 bylo nájemné všude stejné, to znamená, tam, kde to nájemné bylo nejnižší, tak se zvyšuje o více procent,“ doplňuje jednatel Bytového podniku Vysoké Mýto Jiří Ropek.

Nájemníci v bytě o výměře šedesát metrů čtverečních zaplatí navíc kolem tří set korun. Informace o chystaném zdražování uživatelé bytů přijali se značnou nelibostí a kritikou radnice. Podle nich radnice do bytů neinvestovala a proto jsou ve špatném stavu. Někteří si již začali hledat menší a levnější byty, jiní se rozhodli stavět vlastní domek.

Deregulace nájmů se vztahuje pouze na část panelových domů a starší zástavbu. Za dražší bydlení město lidem slibuje častější opravy a modernizaci bytů. „My bychom tímto zvýšením nájemného měli získat zhruba 750 000 Kč, které budou zpětně investovány do bytového fondu,“ říká vysokomýtský starosta.

Zvýšení nájemného v městských bytech nebude od nového roku jedinou zátěží pro rodinné rozpočty. Stejně jako jinde i ve Vysokém Mýtě lidé výrazně pocítí také zdražení energií.