Ostravská Tatra Multilift míří pomáhat do armády

Ostrava - Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek se v Ostravě zúčastnil slavnostního předání posledního kontejnerového nakladače Tatra Multilift. Vozy, které Armáda České republiky používá především v zahraničních misích, dodala ostravská firma OKD Doprava. 177 kontejnerových nakladačů stálo přes miliardu korun.

Kontejnery na pitnou vodu, pohonné hmoty, polní nemocnice nebo laboratoře dokáže přepravit kontejnerový nakladač Tatra Multilift. Armáda České republiky právě dostala poslední kus. Podle náčelníka Generálního štábu Armády ČR Vlastimila Picka dostala armáda vysoce kvalitní dopravní prostředek, který jí umožní rychlou a bezpečnou dopravu materiálů a ušetří čas i pracovní sílu. „Do kontejnerů se vkládá materiál, který má být chráněn před povětrnostními vlivy, nebo materiál, u něhož si armáda nepřeje, aby byl viditelný,“ říká vedoucí servisu OKD, Doprava a.s. Jiří Studzinski.

Kontejnerové nakladače používá armáda už od roku 1996. „V současné době je používáme především v našich misích v zahraničí, a to nejen v Kosovu, ale i v Afghánistánu a v Iráku. Ten kontrakt byl v hodnotě zhruba 1,2 mld. Kč,“ uvádí některé podrobnosti náčelník generálního štábu Vlastimil Picek.

Výroba nakladačů ani spolupráce ostravské firmy s ministerstvem dopravy zatím nekončí. „S tímto zařízením máme více jak 10leté zkušenosti. Máme zájem, abychom tento výrobek uplatnili i na dalších trzích, třeba v sousedních státech,“ netají se dalšími kroky ředitel OKD Doprava Ludvík Semerák.

Kontejnerové nakladače se teď přesunou do Nového Jičína, kde si je jednotlivé posádky rozdělí podle potřeby.