Danajský dar chebským radním

Cheb - Danajský dar, tak dnes říkají v Chebu bezúplatnému převodu někdejšího kulturního domu na sídlišti Zlatý vrch z majetku státu do vlastnictví města. Dům je prázdný a ničí ho vandalové. Jeho využití brání podmínka, že se deset let může používat jen pro obecně prospěšné a nikoliv pro podnikatelské účely.

Správce někdejšího kulturního stánku k chátrající nemovitosti uvedl, že už neví, jak zabránit vandalským útokům. Vandalové si přístup zjednávají přes zamčené dveře, zabedněná okna i po hromosvodu. Prostory, které kdysi sloužily jako divadlo dětí a zájmové kluby, mají teď k dispozici vyznavači zvláštní sídlištní kultury. Trénuje se tady patrně i kickbox. „Vídíte sami, že objekt je zdemolován, napadení objektu je v současné době velmi četné,“ říká správce městských nemovitostí Milan Kusý.

Obyvatelé sídliště vidí situaci jednoznačně. Dílo zkázy mají podle nich na svědomí místní mladiství. Zároveň se domnívají, že v současné době v této lokalitě není kulturní dům potřeba.

Radnici se za pět let od převodu nepodařilo najít nájemce, který by byl ochotný investovat přinejmenším desetimiliónovou částku. To je střízlivý odhad na zahlazení stop po řádění vandalů. Ti mají na dokonání díla zkázy podle všeho ještě dalších pět let. „My máme ve smlouvě, že s tímto majetkem nemůžeme nijak nakládat po dobu deseti let pod sankcí sedmi milionů korun,“ odhaluje základní problém smlouvy místostarosta Chebu Miroslav Plevný.

Radnice svého času uvažovala o tom, že by kulturní dům mohl sloužit jako pobočka dětského domova, který je v jiné části města. Náklady na opravu však byly příliš vysoké.