Bezpečnější nemocnice na Vysočině

Jihlava - Nemocnice na Vysočině budou bezpečnější. Kraj, jako jejich zřizovatel, investoval 3 miliony korun na pořízení kamer. Ty mají monitorovat objekty zatím dvou krajských nemocnic. Pokud se zařízení osvědčí, koupí kraj kamery i do dalších nemocnic.

Zloději, vandalové a násilníci v nemocnicích na Vysočině mají smůlu. Nemocnice v Jihlavě a v Havlíčkově Brodě začínají sledovat dění uvnitř nemocnic prostřednictvím kamer. „Chceme chránit majetek nemocnice a zajistit bezpečí zaměstnanců a pacientů,“ říká ředitel jihlavské nemocnice Martin Šuma. „Naše firma tady nainstalovala 31 kamer se záznamem a s možností vzdáleného přístupu. Vedení může sledovat dění v nemocnici přes internet z domu,“ přibližuje situaci v havlíčkobrodské nemocnici technik firmy Ross holding Jan Rejhon.

Úřad na ochranu osobních údajů sice schválil kamery uvnitř zdravotnických zařízení, zároveň ale zakázal natáčení pacientů na pokojích, toaletách a při ošetřování. „Máme od úřadu povoleno nahrávání dat po dobu 7 dnů a zároveň bude ten záznam sledován na informačním centru,“ rozptyluje obavy z možné indiskrece lidí ředitel Šuma. „Jde o aktivitu dvou nemocnic, která ukáže jestli má zařízení význam. Poté se rozhodne, zda budou instalovány i v dalších nemocnicích,“ nastiňuje možné kroky mluvčí kraje Vysočina Jitka Svatošová. Zdravotní personál se ke kamerám odmítl vyjádřit, názory občanů se různí.

Za další dva miliony, které kraj uvolní v příštím roce, nemocnice nakoupí například uzamykatelné vozíky s léky, orientační a signalizační systémy.