Kdo zaplatí zanedbaný památník Ležáky na Pardubicku?

Miřetice – Památník Ležáky stát i Pardubický kraj zanedbávají, tvrdí starosta obce Miřetice, která se o památník stará. Přitom se jedná o jedno z nejvýznamnějších pietních míst u nás. Osada byla nacisty vyhlazena před 65 lety. Je to ostuda, shodují se obyvatelé Miřetic a starosta obce. Ročně stojí provoz památníku více než 1 milion 200 tisíc korun. Stát ale poskytuje jen 300 tisíc a pouhých 15 tisíc korun ročně Krajský úřad Pardubického kraje.

„Smutné mi to připadá v každém případě – už tím, že Lidice se dostaly pod ministerstvo kultury a Ležáky nikdo nechtěl. Docela mě to rozčiluje,“ konstatuje starosta Miřetic Jaroslav Chour. Dnes přijel o celé záležitosti se starostou Miřetic jednat senátor Petr Pithart. Také on tvrdí, že stát se o Ležáky musí postarat. Neopomenul zmínit fakt, že si Ležáky zasluhují stejnou péči a stejnou starost jako Lidice.

„Budu o tom jednat i s ministrem kultury Václavem Jehličkou při jeho návštěvě kraje, která se během měsíce očekává,“ potvrdil Roman Línek (KDU-ČSL), 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje.

Aby problémů nebylo málo, na území bývalých Ležáků mají své pozemky soukromí majitelé. O jejich vykoupení se obec ani nesnaží, nemá na to peníze. Jaroslav Chour podotkl, že jedinou šancí je stát. Pokud se naplní optimistické předpoklady, památník Ležáky by mohl dostat první výraznou finanční injekci už v příštím roce.