Ústecký kraj si nepřeje prolomení limitů těžby uhlí

Ústí nad Labem - Rozšiřovaní těžby uhlí není v zájmu regionu. To je názor zastupitelů Ústeckého kraje. Územní plán, který začali připravovat, proto nebude počítat s prolomením limitů těžby. Ty vláda stanovila v roce 1991.

Poklidná demonstrace se konala dnes před krajským úřadem. Demonstranti nechtěli příliš provokovat, jen znovu upozornit, o co jde: „Sedmdesát tři procent občanů kraje podporuje zachování územních limitů těžby,“ tvrdí Jan Rovenský z hnutí Greenpeace. Člen zastupitelstva města Horní Jiřetín Vladimír Buřt (KDU-ČSL) se připojuje: „Jde nám o to, aby Horní Jiřetín zůstal stát.“

Bourání vesnic a ničení přírody kvůli uhlí by rozvoji kraje nepomohlo. V tom se shodují ekologové i zastupitelé. „Jediný důvod k prolamování limitů je zisk uhelných společností,“ poukazuje Rovenský. Něktěří politici tvrdí, že hlavní pojistkou před rozšiřováním dolů je další atomová elektrárna. Prezident Václav Klaus dokonce vyzval obyvatele ohrožených obcí, aby začali psát petice na podporu nového Temelína.

Radní Doležal dnes také připomenul možnost, o které se příliš nemluví. Nové zdroje energie nejsou zcela nutné, elektřina od sousedů totiž není o nic horší než ta vlastní. Jak tvrdí někteří zastupitelé, energie je normální zboží, a dá se klidně dovážet.