Náchod chce obnovit lázeňskou tradici

Náchod - Náchod chce v Bělovsi postavit nové lázně. Za tímto účelem si k tomu zve investora ze zahraničí. Lázně mají vyrůst nedaleko současných, které patří soukromníkovi a léta chátrají. Zastupitelé pověřili vedení města, aby o společném projektu jednalo se stavební firmou VCES ze skupiny francouzské společnosti Bouygues.

I když je Náchod lázeňským městem, fungující lázně tady turista nenajde. Za posledním pacientem se dveře zavřely před deseti lety. Současný stav budov je žalostný a lidé na doby, kdy sem jezdili pacienti z celé země, jenom vzpomínají. „Lázně zde existovaly a bylo to výborné. Jezdili sem lidé z celé republiky. Více se však do nich mělo investovat,“ říká jeden z pamětníků. 

Lázeňskou tradici město hodlá obnovit. Koupilo pozemky v sousedství zchátralého areálu a nabídlo je investorům. Podmínkám radnice vyhověla nabídka společnosti VCES s francouzským kapitálem. „Vedení města požádalo zastupitelstvo o mandát k dalšímu jednání s touto firmou,“ potvrzuje místostarosta města Pavla Maršíková.

Investor městu navrhl vytvoření společné firmy. Radnice by vložila pozemky a zajistila vybudování cest, kanalizace i parku. Soukromník by pak postavil budovy. „V tuto chvíli již nic nebrání tomu, aby byly učiněny veškeré právní kroky pro založení společnosti, ve které by měl kromě města Náchod a společnosti VCES participovat i budoucí provozovatel. Ten není v této chvíli ještě definitivně určen,“ přibližuje situaci mluvčí společnosti VCES Vladimír Ujec. „Měly by to být lázně zaměřené na léčení po onkologických zákrocích, srdečních onemocněních a také na rekreační pobyty,“ naznačuje zaměření budoucích lázní Pavla Maršíková.

Studie, kterou si nechal Náchod vypracovat, náklady na výstavbu nových lázní odhadla na více než miliardu korun. Dalších sto milionů by stála obnova lázeňského parku.