První miminka roku se narodila ve středních Čechách

Praha - Prvními miminky letošního roku se podle dostupných informací stala středočeská děvčátka Alžběta Križovenská a Lucie Nepovímová, jež se narodila necelou minutu po půlnoci v Kladně a v Rakovníku. Alžběta se narodila přesně 50 vteřin po půlnoci. Loni se první děti narodily na jihu Moravy také hned v první minutě po tehdejší silvestrovské půlnoci.

Mezi prvními občánky, kteří se dnes ve všech 13 krajích a v Praze narodili, je podle dostupných informací devět chlapců a šest děvčátek. Zajímavostí se může pochlubit Moravskoslezský kraj, kde se prvním novoročním miminkem stal vietnamský chlapeček Nam z uprchlického tábora ve Vyšních Lhotách. Narodil se ve frýdecko-místecké porodnici ve 02:10.

První noví občánkové letošního roku přišli na svět v jednotlivých krajích v době od první minuty po půlnoci do 06:45. Nejdéle na sebe nechala čekat první miminka v Pardubickém kraji: až v 06:45 se tam v nemocnici ve Svitavách narodila Michaela Nekvindová z Borové na Svitavsku, o 35 minut později spatřila světlo světa v chrudimské nemocnici Anežka Krpatová z Břehů u Přelouče.

Skoro stejně dlouho čekali prvního letošního nového občánka v Libereckém kraji - v 06:35 se v liberecké porodnici narodila dívka Sára Nováková.

Dvě minuty po půlnoci se v Olomouckém kraji narodilo první miminko roku - holčička Jana přišla na svět v prostějovské porodnici. O dvě minuty později se narodilo první miminko Karlovarského kraje - Lukáš Picek. Ve Zlínském kraji se jako první narodila v Uherskohradišťské nemocnici pět minut po půlnoci holčička Barborka. První nový občánek Prahy se jmenuje Lukáš Kubát a spatřil světlo světa 15 minut po půlnoci ve Fakultní nemocnici Motol.

Prvním miminkem na jihu Čech byl Martin Černý z Plané nad Lužnicí, který se narodil 41 minut po půlnoci v táborské nemocnici. V 01:22 se v jihlavské porodnici narodilo první miminko Vysočiny - holčička Vanessa. První dítě v Ústeckém kraji se narodilo pravděpodobně v nemocnici v Chomutově. Chlapečka Romana tam přivítaly sestřičky na světě v 01:33.

V Královéhradeckém kraji se letošní první dítě narodilo v 01:56 ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové. Dívka Ema přišla na svět císařským řezem. Prvním miminkem Jihomoravského kraje byl chlapec Nikolo, který se narodil v 02:45 v nemocnici v Brně-Bohunicích. Prvním dítětem roku v Plzeňském kraji je chlapeček, který se narodil ve 02:55 v plzeňské fakultní nemocnici. Na žádost matky ale nemocnice neuvedla jeho jméno.

Podle některých informací se mnoho rodiček snažilo přivést své potomky na svět ještě před příchodem Nového roku, a to kvůli tomu, že ode dneška budou mít nárok na menší mateřské příspěvky. Tyto změny prosadila vláda loni v rámci reformy veřejných financí, která platí ode dneška. V porodnicích však shodně důrazně popírali, že by dětem pomáhali na svět dřív, než byl jejich čas.

Porodné se dnešním dnem snižuje na 13.000 korun, a to na každé dítě. Dosud činilo 17.760 korun. Dvojčata dostávala 52.500 korun, nyní to bude 26.000 korun. Trojčata měla 78.750 korun, nově 39.000 korun. Změny jsou ode dneška i v mateřské dovolené, která bude třírychlostní. Rodiče si mohou volit, zda s dítětem zůstanou doma dva, tři, nebo čtyři roky. Při nejkratší rodičovské dovolené budou měsíčně pobírat 11.400 korun, při tříleté 7600 a při čtyřleté 3800 korun.