Sníh z běžeckého závodu Pražská lyže zůstal v Praze

Praha – Sníh z běžeckého závodu Pražská lyže, který se konal předposlední prosincový den na Hradčanském náměstí, nechali organizátoři převézt na okraj hlavního města, do Sedlce v Praze 6. Sněhovou nadílku, o jejímž umístění se po skončení turnaje vedly dohady, si nyní užívají především děti a rekreační sportovci. Její výroba a doprava stála 5 milionů korun.

Nabídku na bezplatné využití sněhu, dovezeného ze Šumavy, dostala radnice Prahy 6 před Vánoci. Mezi další varianty pro umístění sněhové nadílky, o kterých se hovořilo, patřilo například Vítězné náměstí, park Ladronka nebo Letenské sady. „Nechtěli jsme ohrozit dopravu a vytvořit další náklady při likvidaci sněhu, proto jsme zvolili místo u řeky, kde vzniknou minimální škody,“ vysvětluje Tomáš Chalupa, starosta Prahy 6, co nakonec rozhodlo o umístění sněhu.

Použitý sníh převezla stovka nákladních aut během Silvestra a Nového roku. Běžecká trať je stejně dlouhá jako na Hradčanském náměstí a je v současné době jediným bílým místem v Praze, kde si mohou pražští běžkaři zasportovat. Zatím ji navštívilo přibližně 20 lidí denně, především rodiny s dětmi, očekává se ale, že po propagaci se návštěvnost zvýší. Sněhu by se hlavní město mělo dočkat v únoru.