Olomoucká zoo představila nová mláďata

Olomouc - Poslední mládě roku minulého i první mládě letošního roku představili chovatelé v olomoucké zoologické zahradě. Na Silvestra se tam narodila kobylka zebry a na Nový rok jehně ovce kamerunské. Podle ošetřovatelů jsou mláďata ve výborné kondici a pod dohledem svých matek.

Beránek ovce kamerunské je nejnovějším přírůstkem v olomoucké zoologické zahradě. Narodil se na Nový rok a je prozatím prvním letošním mládětem. Váží asi jeden a půl kilogramu a žije ve stádu dalších dvanácti ovcí na dětském hřišti. „Loni jsme měli 4 mláďata, ale letos je to výjimka. Většinou se rodí z jara nebo koncem srpna a září. Letos je to jaksi pomíchané. První mládě bylo v listopadu, další v prosinci a třetí na Nový rok,“ vypočítává ošetřovatelka Hana Geráková.

Když přišli ošetřovatelé do práce na Silvestra, ve stájích je uvítala čerstvě narozená kobylka zebry Chapmanovy. Její matka se jmenuje Dáša a do olomoucké zoo přišla z Plzně. Otec pak pochází z Anglie. „Jmenuje se Viktorie - podle Viktoriiných vodopádů, kolem kterých tyto zebry žijí,“ vysvětluje ošetřovatel Petr Haberland.

Obě nová mláďata v olomoucké zoologické zahradě asi v dospělosti nezůstanou a rozšíří chovy v jiných zahradách. Loni se ve svatokopecké zoo narodilo celkem 325 mláďat. V nejbližších dnech očekávají ošetřovatelé narození dalších mláďat. Narodit by se měly hned tři žirafy Rothschildovy.