Rak říční se vrací do českých potoků

Hradec Králové - V podhůří Orlických hor se voda v potocích zlepšila natolik, že v ní mohou opět žít a rozmnožovat se raci říční. Alespoň jsou o tom přesvědčeni ochránci přírody i správci toků. Uměle odchovaná zvířata vysadili do dvou tamních míst.

Hromadný úbytek raka říčního odstartoval v šedesátých letech. Za to, že se stal kriticky ohroženým živočichem, může hlavně člověk. Podle odborníků nechybělo mnoho a na říčního raka jsme se mohli dívat pouze na obrázcích. „Raci říční u nás stáli na pokraji vyhynutí,“ tvrdí zoolog Miloš Holzer.

Kvalita vody se v posledních letech na mnoha místech zlepšila natolik, že se raci pomalu, ale jistě vracejí. A pomáhá tomu i člověk vypouštěním jedinců z umělého chovu. Tentokrát si lesníci vybrali Janovský a Uhřínovský potok. „Na jaře jsme tady udělali průzkum. Zkoumali jsme složení vody z hlediska chemického a fyzikálního,“ popisuje přípravy k vypouštění raků Tomáš Sajdl z Lesů ČR.

Rak říční ale o svoji existenci bojuje dál. Jeho největším nepřítelem jsou tentokrát jiné druhy raků – pruhovaný a signální (původem z Ameriky). „Nebezpeční jsou svojí agresivitou, jsou silnější, a nejhorším faktorem je, že přenášejí račí mor, aniž by se sami touto nemocí nakazili,“ varuje před dalším nepřítelem raků říčních Miloš Holzer.

Odborníci předpokládají, že vypouštěním raka říčního se množení nepůvodních druhů alespoň přibrzdí. Vzhledem k tomu, že se do potoků vypustili pohlavně dospělí jedinci, první mladí ráčci by se mohli „vykulit“ příští rok v červenci.