Nadhodnocená zakázka na rekonstrukci ústeckého dětského domova

Ústí nad Labem – Ústecký kraj nebude vymáhat přes dva miliony korun, o které projektant nadhodnotil zakázku na rekonstrukci dětského domova. Radní se bojí, že by případný soud prohráli. Podle opozice je ale důvod jiný – vedení kraje nechce firmu žalovat proto, že patří k nejštědřejším sponzorům ODS.

Skoro 45 milionů korun. Takový byl účet za rekonstrukci dětského domova v ústeckém Střekově. Jenže část zakázky na zemní práce byla nadhodnocená. Chybu udělal projektant, ústecká firma Varia. Zemní práce nadhodnotila o dva a čtvrt milionu korun. Rada kraje ale rozhodla, že peníze vymáhat nebude. Opozice říká, že postup radních je skandální.

Veronika Kindlová, mluvčí Krajského úřadu Ústeckého kraje, poukázala na to, že by se dokazovalo složitým způsobem, o co v případu jde. O tom, že škodu je potřeba vymáhat, nebo minimálně v této chvíli určit, kdo je odpovědný, informoval zastupitel Ústeckého kraje Jaroslav Foldyna (ČSSD).

„Kdybychom to dali k soudu, neobhájíme důkazní břemeno. Odborníci nám na to dali posudek s kulatým razítkem,“ vyjádřil se hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc (ODS). Varia získává řadu zakázek i v Ústí nad Labem, dělala třeba inženýring při rekonstrukci Mírového náměstí. Navíc je sponzorem ODS, loni před volbami dala straně 150 tisíc korun. Opoziční zastupitelé jsou přesvědčeni, že právě proto se vedení kraje s firmou nechce soudit.

Podle Jiřího Šulce hledá opozice jakoukoliv možnost, jak Ústecký kraj poškodit. Vyjádření projektanta a zároveň jednatele firmy Varia Zdeňka Kužela se nám dnes nepovedlo získat, až do konce týdne je na dovolené. Nadhodnocenou zakázkou se zabývala i policie. Ta sice projektanta obvinila z podvodu, státní zastupitelství ale jeho trestní stíhání zastavilo.