Krize nemocnice v Karlových Varech se prohlubuje

Karlovy Vary – Krize v karlovarské nemocnici se prohlubuje. Desítky zdravotníků připravují výpovědi. Situaci nevyřešilo ani mimořádné jednání odstupujících primářů s hejtmanem. Zastavit slučování bývalých okresních nemocnic do jedné krajské společnosti a odvolat její současné vedení. To jsou hlavní požadavky lékařů i sester karlovarské nemocnice.

Ze svých funkcí odstoupilo 14 ze 17 primářů. K 31. lednu chtějí podat výpověď téměř všichni lékaři z interny, rentgenologie, neurologie, všichni laboranti a 39 zdravotních sester. „Totálně se položí interní oddělení, nezajistíme žádný z provozů, nevyjímáme JIP,“ vyjádřila se odstupující vrchní sestra interny nemocnice v Karlových Varech Alena Lomogová-Švabčíková. Odstupující primář interny nemocnice Jaroslav Žák doplnil, že oddělení se skutečně stalo oddělením bývalým.

Vedení krajské nemocnice ale nechce, aby krizi v nemocnici pocítili pacienti. „Budeme řešit výběrové řízení na primáře, budeme to muset řešit, ale já chci dosáhnout dohody,“ sdělil Jan Ferenc, výkonný ředitel Karlovarské krajské nemocnice. O dohodu s primáři se pokusil i hejtman karlovarského kraje. Josef Pavel (ODS), hejtman Karlovarského kraje, zdůraznil, že podal nabídku ke stáhnutí rezignací s vidinou návratu ke společné práci.

„My stále trváme na tom, že dva roky součinnosti fúze třech nemocnic nebyly úspěšné, že totálně zkrachovaly, že nás dovedly do ekonomického i personálního marastu,“ podotkl odstupující primář chirurgie Stanislav Kubín. Zrušit jednotné vedení nemocnic a rozdělit je podle bývalých okresů by podle hejtmana ohrozilo připravované investice v řádech stamilionů korun. Další jednání proběhne nejpozději do 14 dnů.