Město Semily má problém s geotermální energií

Semily - Město Semily chce k vytápění využívat geotermální energii, narazilo ale na problém. Většina domácností má v úmyslu se od centrálního vytápění odpojit. Důvodem je spor o dvacet milionů korun. Pokud se ale v bytech začne skutečně topit vlastními kotelnami, vrty se už radnici nevyplatí. Město se zatím odpojení domácností snaží zabránit, zastupitelé chtějí jednat.

Efektivní, ekologické a navíc cenově výhodné. Takové jsou podle semilských radních geotermální vrty, které by v budoucnu dokázaly vytopit dvě semilská sídliště. Starosta Semil Jan Farský přibližuje situaci: „Předběžná kalkulace je zatím 130 milionů korun při vrtu do dva a půl kilometru. Návratnost je jedenáct let.“ Tato návratnost ale platí pouze v tom případě, že by se energií z nitra země vytápěly všechny sídlištní byty, tedy tři tisíce domácností. A právě tady je problém. Dvě třetiny z nich se totiž chtějí z centrálního zásobování teplem odpojit. A důvod? Radnice je prý v minulosti připravila o minimálně dvacet milionů korun, když lidem špatně účtovala úrokovou sazbu za výstavbu nové kotelny.

Předseda představenstva SBD Semily Tomáš Hyka vysvětluje: „Úvěr byl přeúvěrován někdy na konci roku 1999 z osmnácti na čtyři procenta. A městská bytová správa nám těch osmnáct procent neoprávněně kalkuluje do ceny tepla neustále.“ Místostarosta Semil Vladimír Šimek nesouhlasí: „V žádném případě to není pravda. Pan Hyka vycházel buď z neúplných informací, nebo je to úmysl, jak poškodit městskou bytovou správu nebo město.“ Stavební bytové družstvo si ale stojí za svým a požaduje od radnice vysvětlení. Předseda Hyka má jasno: „Chceme vědět, kam ty peníze šly, kdo k tomu dal povel nebo kdo to věděl a co dělala dozorčí rada.“ Město se zatím odpojení domácností snaží zabránit. Nechce například povolit výkopové práce. Bez nich přitom družstvo nedokáže zvýšit výkon svých nových kotelen.

Přestaňte nám házet klacky pod nohy, nebo budeme chtít zpět peníze, o které jste nás v minulosti připravili, vzkazují městu zástupci bytového družstva. Zastupitelé budou o sporu jednat 17. ledna.