Mostečané si připomněli původní polohu města

Obyvatelé starého Mostu srovnaného se zemí kvůli uhlí se mohli znovu projít kolem svých domů. Výlet do minulosti připravili lidé z mosteckého Centra volného času, kteří s pomocí GPS navigace vykolíkovali místa, kde stály ulice bývalého města.

Před čtyřiceti lety se stát rozhodoval, zda je důležitější město s velkým počtem gotických památek nebo sto miliónů tun uhlí pod ním. Tehdy vyhrálo uhlí. Současné vedení města by však dnes jednalo jinak: „Je mi líto, že staré město neexistuje,“ konstatuje primátor Mostu Vlastimil Vozka (ODS).

Místo, kde původní Most stál, znají většinou už jen pamětníci. Lidé z Centra volného času jsou přesvědčeni, že i Mostečané, kteří starý Most nezažili, by měli znát historii svého města. „Začalo to besedami pro důchodce, přišly základní školy, pak střední a nyní si můžou lidé projít místy, kde město stávalo,“ popisuje organizátor exkurze Pavel Feteke.

Dalším krokem by mělo být zřízení naučné stezky. Ta umožní procházku starým Mostem po trase, kterou si zájemci sami zvolí. Pak by mělo přijít to nejzajímavější: Stavba přesného modelu zbouraného města. Primátor vozka je optimistický: „Všichni tomu věříme, protože jsme v současné době zahájili výkup pozemků a přípravu projektu tzv. mini Mostu.“ Organizátoři výletů do minulosti mají jasno. Až bude hotov věrný model starého Mostu, nebude již louka u přesunutého kostela zajímat jen pamětníky.