V Karlových Varech demonstrují lékaři proti slučování nemocnic

Karlovy Vary - Zaměstnanci karlovarské nemocnice demonstrují před budovou krajského úřadu. Lékaři požadují, aby krajský úřad zastavil slučování bývalých okresních nemocnic do jedné akciové společnosti, a aby vyhlásil nové výběrové řízení na manažery nemocnice. Zdravotníci hrozí hromadnými odchody.

Před budovou úřadu se shromáždilo kolem patnácti set lidí - lékaři, zdravotní sestry, ale i veřejnost, která je situací v nemocnici znepokojená. Krajská nemocnice zastřešuje nemocnice v Karlových Varech, Sokolově a Chebu. Společné řízení nemocnic je podle stávkujících neefektivní. Přes očekávané úspory se nemocnice dostaly spíše do ztrát.

Kraj odmítá slučování zastavit i odvolat současné vedení společnosti. S lékaři se shodují pouze v nutnosti prošetřit hospodaření bývalého vedení nemocnice, společnosti Česká zdravotní.

Bývalý primář interny Jaroslav Žák rezignoval jako jeden z prvních lékařů. „Chtěl jsem upozornit na horšící se provozní podmínky v naší nemocnici. Následovalo mě dalších 18 kolegů, takže většina primářů je teď mimo své úřady,“ řekl Žák ČT. Bývalé manažery nemocnice Žák viní z účelového vyvádění peněz.

Vedení kraje odmítá, že by právní forma nemocnice měla vliv na zdravotní péči. Její zrušení a návrat do předchozího stavu by podle hejtmana Josefa Pavla (ODS) vedlo pravděpodobně ke snížení investic do karlovarské nemocnice a vážně by ohrozilo existenci chebské.

Pokud úřad požadavky lékařů nesplní, k poslednímu lednu podá výpověď kolem dvou set zaměstnanců. Svaz praktických lékařů Karlovarského kraje stávkujícím lékařům vzkázal, že je připraven je podpořit, a to protestním uzavřením svých ordinací.