V Liberci netřídí odpad

Liberec - Liberecký kraj drží v rámci Česka třetí příčku v třídění odpadů. Za poslední tři roky tu stoupl objem vytříděného odpadu o 80 %. Ostudu ale kraji dělá paradoxně  samotný Liberec. Tady lidé separují odpad jen z třetiny krajského průměru.

Každý obyvatel Libereckého kraje za rok vytřídí v průměru 35 kilogramů odpadu. Oproti loňsku se množství separovaného odpadu zvýšilo o téměř 3 kilogramy na osobu. V Česku jsou tak lepší jen dva regiony. „Jedním z nich je Praha, která je hodně specifická, a druhým je Plzeňský kraj, kterému dýcháme na záda,“ uvádí krajská koordinátorka projektu třídění odpadu Ida Svobodová.

Za úspěchem stojí hlavně lidé, žijící v menších obcích. Větší města naopak zaostávají. V Liberci se dokonce vytřídí jen necelých 12 kilogramů odpadu na osobu a rok. To je sedmý nejhorší výsledek ze čtyřicítky měst. „Velká města mají handicap, že v nich existuje určitá anonymita. V malé obci se lidé znají, tam není tak jednoduché netřídit,“ myslí si náměstek libereckého primátora Milan Šír.

Obyvatele Liberce navíc ke třídění nemotivuje ani systém poplatků. Za svoz odpadů platí všichni stejně, ať separují, nebo ne. „Mělo by se to nějak odměňovat,“ myslí si obyvatelka Liberce. „Pokud nebude dostatek nádob na třídění, tak je to prvek demotivující,“ je přesvědčen další z obyvatel Liberce
     
I radnice přiznává, že by liberecké ulice potřebovali více barevných popelnic. Město na ně ale nemá peníze. Už takhle na svoz a likvidaci odpadů doplácí ročně 20 milionů korun. Navíc je prý problém s tím, kam nádoby na odpad umístit. „Řešíme ročně několik stížností od občanů na to, že provoz systému způsobuje hluk například při separaci skleněného odpadu,“ přiznává mluvčí libereckého městského úřadu Martin Korych.
     
Lidé si z těchto důvodů nádoby na separovaný odpad u svých domů nepřejí. Radnice tak pro jejich umístění může využívat jen pozemky ve vlastnictví města.