V Praze se koná krajanský folklorní festival

Praha - Skoro 300 Čechů žijících v cizině přijelo do Prahy na první krajanský folklorní festival. V Salesiánském divadle v Kobylisích budou až do čtvrtka zpívat, tančit a předvádět pojetí tradic, jak je udržují ve svých domovech.

Doma jsou na Ukrajině, v Bulharsku nebo třeba v Rumunsku, všichni mají ale společné české kořeny. Na první krajanský folklorní festival přijelo do Prahy sedmnáct souborů převážně z východní Evropy. „Například v Ukrajině už je 6. generace přistěhovalců, takže to, že mluví a zpívají česky, je projevem velkého vlastenectví,“ vysvětluje organizátorka festivalu Věra Doušová.

Mezi ty, kteří udržují na Ukrajině české tradice, patří i spolek Volyňských Čechů z Žitomiru. Mnohým jeho členům se díky festivalu splnil sen - mohou konečně navštívit zemi svých předků. Právě spolky pomáhají krajanům udržovat staré tradice. Učí se české písně nebo si vyměňují recepty tradičních jídel. „Naši krajané po celém světě mají k lidové kultuře velmi hluboký vztah a je někdy až neuvěřitelné, že staletí udržují tradice své rodné země,“ říká Zdeněk Pšenica z Folklorního sdružení ČR. Pro krajany je připravena i prohlídka hlavního města nebo výlety do dalších českých měst.