Obce v okolí vojenského újezdu Libavá se cítí izolovány

Potštát - Starostové obcí na okraji vojenského újezdu Libavá se snaží už deset let přimět vládu, aby jim kompenzovala komplikace, které jim plynou ze sousedství s vojenským prostorem. Silnice jsou zničené od vojenských aut, v jejich obcích nechce téměř nikdo podnikat, lidé se kvůli hluku stěhují jinam. V Potštátě se proto sešlo 11 starostů z dotčených obcí a sepsali dopis, kterým budou žádat vládu o vytvoření komise. Ta by jejich požadavky měla projednat.

„Je nám jasné, že dopisem nemůžeme zrušit vojenský prostor, ale chceme, aby se o nás vědělo a měli jsme vykompenzovány naše požadavky,“ upřesňuje smysl dopisu místostarostka Potštátu Jana Pavlíková. „Dopis, který schválíme, by měl jít do vlády. Ta by měla ustanovit komisi, která by měla jednat se seskupením obcí. A až potom by se mělo hovořit o problémech, které ty obce trápí,“ líčí svoji představu o dalším postupu starosta Daskabát Antonín Venclík.

Podle starostů se sama vláda, ačkoli nevědomky, nabídla kompenzovat jejich trápení. Obcím v okolí jiného vojenského újezdu totiž před časem nabídla peníze na jejich rozvoj. Zastupitelé dotčeného regionu v sousedství Libavé teď předpokládají, že vláda slovo dodrží. „Jsme překvapeni, že ačkoli existují dva totožné újezdy se stejnými problémy, tak jednomu se peníze slíbí a druhý je opomíjen,“ podivuje se starosta Budišova nad Budišovkou František Vrchovecký. „Pokud slíbili peníze pro Brdy, tak doufám, že podpoří svoji myšlenku, že nejde o úplatek za vybudování radaru, a nám dají dvakrát tolik,“ má jasno o vládní podpoře starosta Hluboček Miroslav Dosoudil.

Starostové dotčených obcí chtějí společné prohlášení připravit během následujících 14 dnů. Zvažují, že ho premiérovi doručí formou otevřeného dopisu.