Mikulčická žádost o zapsání na seznam UNESCO putuje do Paříže

Mikulčice - Ani rozsáhlý požár, který před měsícem zničil archeologickou základnu ve velkomoravském památníku v Mikulčicích na Hodonínsku, nezabránil unikátnímu areálu v jeho cestě do UNESCA. Od příštího týdne by měla začít fungovat veřejná sbírka na obnovu zničené budovy.

Lidem, kteří už roky usilují o zapsání Mikulčic na seznam památek světového kulturního dědictví UNESCO, muselo být při pohledu na ruinu základny archeologického výzkumu opravdu smutno. O to víc, že zbývaly jenom dny do odeslání velmi důležitého nominačního dokumentu. Nyní jsou však všechny chmury zažehnány. Michal Beneš z ministerstva kultury a vedoucího oddělení UNESCA vyrazil se stohy papírů do Paříže: „Odevzdám tam žádost, která projde oddělováním zrna od plev. Doufám, že zůstane mezi zrnem.“

Mikulčickou žádost čeká několik kol posuzování, z nichž první skončí v příštím létě. Pro jižní Moravu hraje například to, že spojila síly se slovenskými Kopčany. Proti mikulčické nominaci ale zase může stát fakt, že Česká republika má na seznamu UNESCA již 13 památek.

Dobré zprávy do velkomoravského památníku zřejmě doputují i z obecního úřadu, kde by zastupitelé měli rozhodnout o vypsání veřejné sbírky. Starosta Mikulčic Josef Helešic (nez.) rovněž uvažuje i o daru samotné obci v desítkách tisíc korun a doufá, že všichni budou pro: „Pevně v to věřím, protože jsme tuto záležitost na radě už probírali a jsme s tímto archeologickým nalezištěm bytostně spjati.“ Podle vedoucího archeologického výzkumu Lumíra Poláčka by dar mohl významně přispět k obnově mikulčického výzkumu.

S číslem účtu veřejné sbírky by mělo být zveřejněno také telefonní číslo, kam budou moci lidé posílat dárcovské smsky. Pokud vše půjde podle plánu, přispívat budou moci už od příštího týdne.