Tajemný americký investor v Jičíně

Jičín - Co tají americký investor, který v Jičíně slíbil za dvě miliardy korun přestavět bývalé kasárny na multifunkční centrum? To teď zajímá obyvatele města i tamní novináře. I když je starosta na setkání zastupitelů s investorem pozval, Američané si jejich přítomnost nepřáli. Všichni museli odejít.

Začíná setkání jičínských zastupitelů se zástupci firmy Global Resources. Do sálu přicházejí obyvatelé města i novináři, které starosta Martin Puš původně pozval. Brzy ale musejí odejít. Jednání je uzavřené. Starosta říká, pozvání jsem odvolal, protože si vás tady Američané nepřejí. Konkrétní důvody neuvádí. „Ty důvody? To se musíte zeptat druhé strany,“ odmítá se k přání investora konkrétněji vyjádřit jičínský starosta Martin Puš. Sdílnější není ani zástupce investora Tomáš Hordač. I on odmítá cokoli prozradit.

Obyvatelé města, kteří na jednání chtěli zůstat, postup radnice považují za protizákonný. Podle nich něco jako uzavřené setkání zastupitelů prostě neexistuje. „Lze odvodit, že občan může činit cokoli, co není zakázáno zákonem. Proto může být přítomen i na takovémto typu jednání,“ tvrdí jičínský občan Hynek Zlatník. „Takové setkání zastupitelů má hodně rysů řádného jednání zastupitelstva. V tomto konkrétním případě se domnívám, že pokud byla veřejnost vyloučena, tak jde o porušení zákona,“ komentuje situaci na jičínské radnici poradce pro otevřenost veřejné správy Oldřich Kužílek.

Starosta ale trvá na tom, že radnice zákon neporušila. „Veřejné zasedání zastupitelstva je příští pondělí a tam samozřejmě může každý přijít,“ nabízí občanům Jičína řešení starosta Puš. Hynek Zlatník však přesto uvažuje o tom, že postup městského zastupitelstva nechá přezkoumat ministerstvem vnitra.