Cukrovar v Hrochově Týnci bude zlikvidován

Pardubice - Ještě před několika lety pracovaly v cukrovaru v Hrochově Týnci stovky lidí. Teď ale bude srovnán se zemí. Jeho vlastník, společnost Eastern Sugar, se totiž zavázal k úplné likvidaci průmyslového areálu.

Zhaslo poslední světlo naděje, říkají bývalí zaměstnanci cukrovaru a také zemědělci. Uvažovalo se totiž o možnosti, že by v areálu bývalého cukrovaru mohla vyrůst výrobna biolihu či bioplynu. Vznikla by tak znovu pracovní místa a pěstitelům cukrové řepy by to zajistilo odbyt. Ovšem rozhodnutí už padlo a bývalý cukrovar bude ještě letos zlikvidován. „Někteří zemědělci se dohodli a dodávají cukrovku pro výrobu biolihu do Českého Meziříčí. Cena je nižší proti ceně cukrovky, která se pěstuje pro cukr,“ uvádí František Hromádko z První zemědělské a.s. Tuněchody.

Pan Šotola pracoval v cukrovaru dlouhá léta. Věřil, že se podaří továrnu zachránit. Z rozhodnutí o její likvidaci je zklamán. Nevzniknou totiž nová pracovní místa. „Lidé jsou moc překvapeni, protože to nikdo neočekával,“ neskrývá zklamání Jindřich Šotola. 

Vlastník cukrovaru, společnost Eastern Sugar, uvažoval o prodeji areálu jiné společnosti za účelem dalšího využití. Nepodařilo se. Od Evropské unie totiž společnost vyinkasovala téměř 75 milionů eur. Podmínkou ale bylo, že cukrovar bude zlikvidován. „Podmínkou pro udržení této podpory je vrácení kvóty na výrobu cukru EU a také úplná demontáž cukrovaru,“ přibližuje situaci mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu Vilém Frček. 

Pro zemědělce však nebude mít likvidace cukrovaru tak těžký dopad, jak se předpokládalo. Za utlumení produkce cukrové řepy dostanou kompenzaci řádově v desítkách milionů korun.