Lyžařské MS v Liberci má problémy

Liberec - Další problémy provázejí přípravy mistrovství světa v lyžování v Liberci. Organizátoři se dostali do sporu s firmou Snowhill, která má pronajatý lyžařský areál Ještěd. Jde o společné užívání parkovišť a příjezdových cest. Společnost Snowhill dokonce hrozí bojkotem šampionátu.

Společnost Snowhill požaduje za každý den, kdy budou organizátoři užívat prostory, které má v pronájmu, 1,5 milionu korun. Tento požadavek se stal jakousi rozbuškou ve vztazích obou stran. Podle Snowhillu je k tomu donutili sami organizátoři, když pro poslední závody na Ještědu prosadili nesmyslná omezení. Celý areál měl být uzavřen od osmé hodiny ranní. Závody přitom začínaly až v pět hodin odpoledne. „Požadavky organizačního výboru nejsou adekvátní. Pokud bychom to udělali podle původních požadavků, tak bychom přišli za ten víkend minimálně o 3, 5 milionu korun,“ uvádí k příčinám sporu provozovatel lyžařského areálu Ještěd, Snowhill Karel Vacek.

Kateřina Neumannová v čele organizátorů naopak upozorňuje, že Snowhill nedodržuje smlouvu o spolupráci. „Na Ještědu je nutná domluva kompromis všech zúčastněných stran,“ je přesvědčena prezidentka Organizačního výboru MS Liberec 2009  Kateřina Neumannová. „Na ty závody přijelo asi deset diváků a na Ještěd za ten víkend přijely čtyři tisíce lidí. Z toho jasně vyplývá neochota k normální dohodě,“ oponuje Karel Vacek. „Pro nás jsou důležití zástupci města Liberec, protože ti mají právní a smluvní vztahy s firmou Snowhill,“ kontruje Kateřina Neumannová.

Radnice odmítá spor komentovat. Prý je na obou aktérech, aby se domluvili. Těm zatím chybí vůle. Kateřina Neumannová navíc požaduje sepsání nové smlouvy o spolupráci. „My tam vstupujeme už jako třetí partner, který je v kontaktu pouze s městem. Se Snowhillem nemáme nic společného,“ říká. „Já nemyslím, že je ta smlouva špatně sepsaná. Vycházela z nějakých podmínek v době, kdy vznikla,“ vysvětluje primátor Liberce Jiří Bittner.

Další akce čeká Ještěd za tři týdny. Do té doby by se měli organizátoři a firma Snowhill domluvit. Závody totiž budou sledovat komisaři mezinárodní lyžařské federace.