Vytažení auta z přehrady Březová trvalo kvůli sporu odtahových služeb tři hodiny

Březová - Přibližně tři hodiny trvalo, než odtahové služby vyzvedly z přehrady Březová na Karlovarsku auto, které spadlo asi do desetimetrové hloubky. Vůz, ze kterého mohl téct olej, ležel na dně přehrady zbytečně dlouho. Podle pojišťovny prý kvůli konkurenčnímu boji odtahových služeb.

V přehradě, do které zajelo špatně zajištěné auto, žijí ryby a soukromá společnost v ní navíc pěstuje pstruhy. „V mém zájmu je, aby auto bylo z vody co nejdřív venku. Není to ale asi v zájmu všech institucí,“ myslí si majitel rybářského areálu Březová Richard Holuška.

Téměř okamžitě po nahlášení přijela na místo odtahová služba, která nabízela rychlé vytažení auta. Pracovník pojišťovny už ale mezitím stačil zadat práci konkurenční firmě Zdeňka Bečváře. „Nakonec jsme požádali dispečink České pojišťovny, aby nás z této akce odvolal,“ uvedl Bečvář, který tvrdí, že by úkol splnil bez chyby, ale nechtěl prý situaci komplikovat.

Spor měl podle mluvčího České pojišťovny Václava Bálka rozhodnout velitel zásahu a pojišťovna by to respektovala. „V tomto případě byl náš postup naprosto správný, ale zmatek do něj na místě vnesl konkurenční boj dvou majitelů vyprošťovací techniky,“ prohlásil Bálek. Velitel zásahu Jan Valvoda má ale na vzniklou situaci odlišný názor: „Nemůžeme si pozvat odtahovou službu. To si musí určit viník nebo majitel objektu.“

Pracovníci agentury ochrany přírody, kteří na Karlovarsku zastupují ministerstvo životního prostředí, podobný případ nepamatují. Podle jednoho z nich, Petra Krásy, by bylo ideální, kdyby k vytažení vozidla došlo co nejdříve: „Mohlo dojít k úniku znečišťujících látek a následně i k poškození biotopu.“

Zástupci magistrátu i agentury ochrany přírody se budou snažit na jednání Integrovaného záchranného systému prosadit taková opatření, aby se podobné případy neopakovaly.