Českobudějovičtí senioři nevyužívají tísňová tlačítka

České Budějovice - Českobudějovická radnice se potýká s nezájmem o tísňová tlačítka pro seniory. Více než polovina z nich je nevyužitá. Téměř dvoumilionový projekt spustila radnice před dvěma lety. Podle radních nejde o vyhozené peníze, naopak teď chtějí rozšířit systém na další obce.

Ze 120 signalizačních stanic jich 65 stále leží ve skříních a skladech. Senioři si podle provozovatelů hledají cestu k novému systému jen pomalu. Za instalaci zařízení platí tisíc korun, měsíční pronájem je přijde na dvě stovky. „Nemyslím si, že ten projekt stagnuje. My jsme nastavili ten počet cílových stanic na 120,“ říká náměstek českobudějovického primátora Rudolf Vodička.

Zařízení zajišťuje automatické spojení s dispečinkem pečovatelské služby. Když má klient potíže, zmáčkne tlačítko na přívěsku a zdravotní sestry se s ním spojí a situaci řeší. Jedno z tlačítek má teď i 86letá Jiřina Mikuškovičová. Tísňové spojení opakovaně využila. Systém pro ni znamená větší jistotu. „Kdybych třeba upadla, tak si tím tlačítkem přivolám pomoc,“ pochvaluje si tlačítko paní Mikuškovičová.

Na dispečinku nepřetržitě pracují dvě sestry. Nejčastěji řeší problémy lidí, kteří zůstali doma sami, a rodina se o ně během dne nemůže starat. „Pokud se tam jedná o pády, tak se přivolává i záchranná služba,“ podotýká ředitelka Centra sociálních služeb v Českých Budějovicích Iva Jirkovská.

Podle radnice má projekt své opodstatnění. Nevyužívané stanice teď opustí sklady a poputují k zájemcům mimo krajské město. „Určitě by se našli někteří, kteří by tu službu využili,“ je přesvědčen starosta obce Rudolfov Milan Třebín.

Tento systém funguje už také na Českokrumlovsku a Prachaticku. Využívá ho téměř osmdesát seniorů.