Na Žatecku jsou stovky lidí bez vlakového spojení

Žatecko - V některých obcích na Žatecku od prosince vůbec nezastavují vlaky a místem jen projíždějí. Rozhodl o tom krajský úřad, chce tak zrychlit dopravu. Obce jsou proto ale zcela odříznuty od světa, lidé se nedostanou do práce ani k lékaři.

Krajský úřad rozhodl, že na některých místech vlaky stavět nebudou. Zdůvodnil to tím, že se tak doprava na trati z Žatce do Rakovníka zrychlí. Od prosince tudy jezdí více spěšných vlaků a rychlíků. Z většiny je trať jen jednokolejná. Proto je nutné, aby vlaky jezdily přesně a rychleji. Kraj navíc tvrdí, že vlakem cestovalo minimum lidí. S tím starostové obcí sice souhlasí, ale zároveň dodávají, že i pár obyvatel má právo dostat se do práce nebo k lékaři.

Problémů je od prosince celá řada. Stovky lidí z Holedeče a Veletic jsou během víkendů zcela odříznuty od okolí, autobusy zde jezdí jen v pracovní dny a vlaky tu nezastavují.

Ještě hůř jsou na tom lidé z osady Sádek u Žatce, nejbližší autobusovou zastávku mají kilometr daleko, navíc k ní musejí chodit přes koleje a hustým lesem. Situace je o to horší, že v Sádku žijí jen starší lidé. Ti mají sice vlakové nádraží jen pár metrů od domů, vlaky tu dokonce často zastavují, když například přivezou nějaké zásilky, ale lidé do nich nastupovat nesmí.

Podle Českých drah vlaky v žateckých vesnicích zastavovat mohou, nezvýšilo by to ani náklady a vlaky by to nijak nezpožďovalo. České dráhy ale nesmějí vlaky zastavovat samy od sebe, musejí dostat pokyn od kraje. Pokud by to úřad povolil, mohly by vlaky v místech bez spojení zastavovat hned druhý den.

Všechno teď závisí na Ústeckém kraji, který regionální vlaky objednává a platí. Rozhoduje i o tom, kolik vlaků pojede a kde budou zastavovat. O problému bude jednat Rada Ústeckého kraje. Když radní nevyjdou obcím vstříc, chtějí lidé sepsat petici.