V olomoucké nemocnici vykradli automat na poplatky

Olomouc - Zloději vykradli automat na poplatky v olomoucké fakultní nemocnici. Pachatelé, po kterých policie zatím bez úspěchu pátrá, přístroj vypáčili a odnesli z něj kovovou schránku se čtyřmi tisíci korunami. Jde vůbec o první podobný případ u nás. Vedení zdravotnického zařízení v současné době zvažuje, jak by mohlo přístroje, které jsou v areálu nemocnice čtyři, proti dalším případným útokům zabezpečit.

Dětská klinika Fakultní nemocnice Olomouc - právě tady zloději automat na poplatky během úterka vykradli, jak potvrdila mluvčí Policie ČR v Olomouci Marta Vlachová. Egon Havrlant, mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc, upřesnil, že částka se pohybovala kolem čtyř tisíc korun.

Na skutečnost, že s automatem není něco v pořádku, upozornili zaměstnance nemocnice až druhý den ráno sami pacienti. Poškozený přístroj je v současné době v opravě. Pacienti tak musí třicetikorunový poplatek uhradit přímo pracovnici informačního centra. „Já tady stojím místo něj a moje práce mi stojí,“ vyjádřila se pracovnice informačního centra. Vedení fakultní nemocnice teď přemýšlí nad tím, jak by mohlo podobným případům pro příště zabránit.

„Bezpečnostní kamera je nákladná varianta, kterou zatím nezvažujeme. Spíše bychom to zajistili jiným způsobem. Pracovníky bezpečnostní služby tady máme, ale nemohou být u automatů 24 hodin,“ sdělil Egon Havrlant. Automaty na poplatky nechala nemocnice nainstalovat v závěru loňského roku. Za čtyři přístroje zaplatila téměř čtvrt milionu korun. Opravený automat nechá nemocnice na dětské klinice znovu nainstalovat začátkem příštího týdne.