Klášteru premonstrátů v Teplé chybějí peníze na opravy

Teplá - Klášter premonstrátů v Teplé na Karlovarsku se chce dostat se na seznam národních kulturních památek. Mohl by tak získat peníze na nutnou rekonstrukci i evropských zdrojů. Premonstráti dodnes nedostali zpátky od státu klášterní lesy a pozemky a nemají z čeho opravu památky zaplatit.

Polorozpadlá hospodářská stavení, vlhké zdi konventu a nahnutá věž kostela. Takový je současný stav areálu kláštera v Teplé. Na opravy chybí peníze. Pokud by ale klášter byl na seznamu národních kulturních památek, situace by se mohla výrazně zlepšit. „Usnadnilo by nám to zřejmě přístup k dotacím, to znamená také k evropským penězům a snad význam této památky by mohl napomoci rozvoji návštěvnosti,“ vysvětluje Marián Slunečko, převor kláštera.

Klášter založil na svém panství v Teplé ve 12. století šlechtic Hroznata. Ještě na začátku dvacátého století tu pracovalo několik desítek lidí. Teď ale bývalé klášterní pozemky vlastní stát a řeholníci tak nemají peníze ani na údržbu samotné památky. Marián Slunečko dodává: „Ke klášteru patřilo několik tisíc hektarů lesů, zemědělské půdy a rybníků, které zajišťovaly svým výnosem financování oprav, údržby a rozvoje kláštera.“ Na převodu kláštera do seznamu národních kulturních památek má zájem i kraj. O zápis společně s dalšími památkami usiloval už před čtyřmi roky, ale neúspěšně. Podle náměstka hejtmana pro kulturu kraj sice na údržbu kláštera pravidelně přispívá, ale to nestačí. Náměstek hejtmana Karlovarského kraje Jiří Nehenský podotýká: „Těch 200 – 300 tisíc ročně, které tam plynou z Karlovarského kraje, stačí tak akorát na záchranu toho nejaktuálnějšího.“

Pokud se podaří dostat klášter na seznam národních kulturních památek, mohli by premonstráti získat první peníze na jeho rekonstrukci už za dva roky.