Policie zadržela na ústecké univerzitě počítačového piráta

Ústí nad Labem - Policie stíhá za počítačové pirátství dvacetiletého studenta univerzity v Ústí nad Labem. Podle ní šířil kopie hudby a filmů. Podobné případy nejsou ničím výjimečným. Loni v létě provedla policie razii na kolejích na pražském Strahově. Počítačoví piráti přitom ročně způsobí škody za stovky miliónů korun.

Student doplatil na to, že pomáhal šířit nelegální kopie filmů a hudby. Důkazy našla policie přímo na vysokoškolských kolejích v mladíkově počítači. V policejní síti uvízli i další lidé z celého Česka. Kam až se vyšplhají škody, není zatím jasné. Podle počítačových odborníků to můžou být desítky miliónů korun. „Policejní komisař sdělil obvinění dvacetiletému muži z porušování autorského práva. Za to mu hrozí až dva roky odnětí svobody,“ říká mluvčí Policie ČR v Ústí nad Labem Veronika Beranová. 

Server, přes který mladík nelegální kopie šířil, univerzita zrušila. Každý student teď navíc musí podepsat pravidla pro užívání nového serveru. Univerzita také povede evidenci veškerého softwaru. Víc udělat nemůže. „Počítačovému pirátství se nedá zabránit, ať uděláme jakákoli možná dostupná organizační nebo systémová opatření,“ tvrdí mluvčí Univerzity Jana Evangelisty Purkyněho v Ústí nad Labem Jana Šiková. „Je takovým veřejným tajemstvím, že hlavně na univerzitních kolejích se nelegální software užívá velmi často,“ uvádí mluvčí protipirátské organizace BSA Jan Hlaváč.

Podobnou razii provedla v létě policie na vysokoškolských kolejích na pražském Strahově. Tehdy obvinila z počítačového pirátství sedm lidí.