Příbram nemá dostatek policistů na boj s kriminalitou

Příbram - Pohřeb osmnáctiletého Jana Kučery, který se o víkendu stal obětí zřejmě názorové neshody skinheadů, připomněl problém kriminality v Příbrami. V šestačtyřicetitisícovém městě loni výrazně stoupla kriminalita a podle statistiky ministerstva vnitra patří v tomto ohledu Příbram mezi nejrizikovější města v republice. Starosta města Jiří Řihák vidí příčiny v nedostatečném počtu a vybavenosti státní policie a v malé podpoře státu.

Jiří Řihák si je vědom toho, že kriminalita je ve městě poměrně dosti vysoká. O koncentraci střetů mezi neonacisty a jejich odpůrci se podle něj ale mluvit nedá. Zpráva o bezpečnostní situaci ve městě, kterou si nechal na přelomu roku vypracovat přímo policií, se o ničem takovém nezmiňuje.

Město se snaží proti kriminalitě bojovat. V rámci programu „Strážníci do ulic“ posílilo počet příslušníků v ulicích, investuje také do vybavení policie a nákupu potřebné techniky. „Zapojíme se do programu prevence kriminality ministerstva vnitra, vypracovali jsme projekt a podáváme žádosti, aby nám stát pomohl finančně,“ plánuje Jiří Řihák. Peníze od státu podle něj město potřebuje, pokud má být v boji s kriminalitou úspěšné.

Velkým problémem kromě financí je personální nedostatek v řadách Policie ČR. V ulicích hlídkují podle Řiháka především městští strážníci. V součinnosti se státní policií chce město alespoň monitorovat trestné činy s nacistickým podtextem, aby co nejlépe zamezil takovým případům, při kterém byl zabit Jan Kučera.