Ve Vlašimi rekonstruovali nádraží díky evropským dotacím

Vlašim - Ve Vlašimi dnes otevřeli rekonstruované vlakové a autobusové nádraží. Přestavba původní nádražní budovy v moderní dopravní terminál s toaletami, čekárnou, studovnou a další úpravy stály téměř 45 milionů korun. Z toho 75 procent pokryly dotace z Evropské unie, téměř čtyřmi miliony korun přispěly České dráhy a zbytek zaplatilo město. "Připravujeme další projekty, například revitalizaci městského centra, se kterými bychom se chtěli znovu ucházet o dotace z evropských fondů," řekl ČTK starosta Luděk Jeništa.

Zhruba třináctitisícová Vlašim byla v prvním programovacím období EU v přepočtu na obyvatele nejúspěšnějším městem v České republice v získávání dotací ze Společného regionálního operačního programu (SROP).

Během rekonstrukce nádraží, která byla ve Vlašimi největší investiční akcí loňského a letošního roku, byly zbourány sklady u nádraží a na jejich místě vznikl nástupní autobusový ostrůvek ve tvaru kapky. Stal se točnou pro autobusy, které už nebudou muset jezdit centrem města. Za plného provozu se uskutečnila také rekonstrukce nádražní budovy Českých drah. V opravené budově vznikla společná čekárna pro cestující vlaky i autobusy s elektronickým informačním systémem, nové sociální zařízení, internetová studovna s občerstvením a pokladny.

Od roku 2004 posílily různé dotace evropské unie prostřednictvím osmi projektů Vlašim o 70 milionů korun, což je zhruba třetina rozpočtu města. Spoluúčast města tvořila na dotacích zhruba 22 milionů korun. Vedle nádraží za evropské peníze ve městě vyrostlo několik dětských hřišť a sportovišť u mateřských a základních škol, již dva roky je v provozu spolkový dům a pokračuje druhá fáze rekonstrukce vlašimského zámeckého parku.