Strakonice již nebudou mít další podniky s výherními automaty

Strakonice - Strakonice již nebudou mít další herny, bary a restaurace s výherními hracími přístroji. Zastupitelé dnes přijali vyhlášku, která prakticky povoluje umístění těchto přístrojů jen tam, kde již v provozu jsou, konkrétně v 33 objektech. Skončily tak dohady o osudu heren, které se táhly téměř půl roku.

„Je to zakonzervování současného stavu,“ uvedla po jednání místostarostka Ivana Říhová (KDU-ČSL). Odmítla to, že by dokument jakkoliv bránil soukromému podnikání. „Město má svými vyhláškami právo omezovat určité činnosti tak, aby to bylo ve prospěch města a a ve prospěch jeho občanů,“ dodala.

Původně chtěla radnice stanovit dobu, kdy je možné na automatech hrát. Místo celodenního provozu to mělo být jen pět hodin odpoledne. To však zastupitelé v září zamítli. Znovu se návrhem zabývali v prosinci. Přístroje tehdy mohly zůstat jen na místech, které jsou od škol a zařízení pro děti dál než 100 metrů. Jednání ale posun nepřineslo. O takovém znění vyhlášky totiž jednadvacetičlenný sbor vůbec nejednal a bod z programu stáhl. Dnes pro vyhlášku zvedlo ruku všech 12 přítomných zastupitelů z celkem 21, které Strakonice mají, tedy přesně nadpoloviční většina.

Město chce vyhláškou především zamezit dalšímu přílivu výherních hracích přístrojů. Ve Strakonicích je asi 250 registrovaných automatů, což je v přepočtu na obyvatele téměř třikrát více než v Praze. Loni z nich radnice získala podle dostupných informací přes osm milionů korun. Videoterminálů a rulet se omezení nedotkne. Jejich provoz povoluje ministerstvo financí a vyhláškám měst nepodléhají.

Právě videoterminály se přitom staly jakousi pojistkou pro majitele a provozovatele heren ve městě. Zatímco na začátku schvalování nové normy jich ve městě bylo 18, nyní po několika měsících nejistoty je jich podle zastupitele Martina Gregory (Nestraníci) už 60.