Dětskému oddělení nemocnice v Žatci hrozí zánik

Žatec - Dětskému oddělení nemocnice v Žatci hrozí zánik. Nemocnice potřebuje sehnat další lékaře, už několik měsíců se jí to ale nedaří. Právě víc doktorů je přitom pro oddělení klíčové. Pokud je nesežene, mohl by být celý lounský okres bez dětské nemocnice.

Jsme jako v začarovaném kruhu. Tak se vyjadřují v posledních měsících zástupci žatecké nemocnice. Tamní dětské oddělení má sedmnáct lůžek. Pro to, aby si zajistilo přežití, jich potřebuje víc. Jenže k tomu zase chybí personál. Nemocnice hledá lékaře už několik měsíců, ale marně. „Na to, abychom navýšili počet lůžek minimálně na dvacet pět, potřebujeme alespoň jednoho dalšího lékaře,“ líčí situaci na oddělení ředitel žatecké nemocnice Zdeněk Bergl.

Vedení města proto nabízí lékařům řadu výhod, které by je motivovaly k práci v žatecké nemocnici. „Potenciálním lékařům poskytujeme spoustu výhod, například  ve formě bytu nebo ubytování tady v Žatci,“ říká žatecký starosta Erich Knoblauch.

Nemocnice má teď půl roku na to, aby provoz pediatrie zajistila. „Nakonec o tom rozhodují pojišťovny, jsme totiž v systému veřejného zdravotního pojištění,“ uvádí k problému mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.

Pokud by došlo na nejčernější scénář a dětské oddělení muselo skončit, znamenalo by to velké komplikace. V lounském okrese totiž jiné dětské oddělení není a malí pacienti by se tak museli léčit daleko od domova.