Strážníci z České Lípy podali stížnost na veterináře

Česká Lípa - Stížnost na veterináře z České Lípy podali místní strážníci. Odmítl totiž na jejich výzvu ošetřit zraněného psa. A odůvodnil to tím, že mu městští policisté před časem neoprávněně odtáhli auto. Stížností jako porušením zákona se bude zabývat komora veterinárních lékařů, její revizní komise i čestná rada. Klienti si však na veterináře nestěžují.

Hlavní tah z České Lípy na Nový Bor. Řidičce vbíhá pod auto toulavý německý ovčák. Auto již nejde ubrzdit, a pes utrpí velmi těžká zranění. Na místo přijíždí městská policie. „Pes ležel uprostřed silnice. Kolega, který přijel přede mnou, ještě živého psa odsunul ze silnice, aby nepřekážel provozu,“ přibližuje situaci strážník Městské policie Česká Lípa Petr Morc.

Ze služebny ihned volali veterináře, doktor Daníček je však svou odpovědí šokoval. Podle vedoucího přestupkového a dopravního oddělení MP v České Lípě Romana Martínka je veterinář odbyl: „V prosinci jste mi odtáhli vozidlo. Já nikam nevyjedu, je to jedna jedna.“ Doktor Daníček je přesvědčený, že mu strážníci odtáhli služební auto neoprávněně. Proto jejich žádost o ošetření psa odmítl. „Je mi to líto, bylo to tím, že jsem měl plnou čekárnu a ordinaci. Ale v České Lípě je osm veterinárních lékařů, kteří mohli zakročit,“ brání se Stanislav Daníček. Ani jednoho veterináře se už ale strážníkům nepodařilo sehnat. Roman Martínek konstatuje, že někteří nebyli na příjmu, někteří měli plné čekárny. Po půlhodině dostali strážníci zprávu z místa, že pes vykrvácel a skonal.

Neochota strážníky rozezlila. Na jednání veterináře Daníčka proto podali stížnost. „Předali jsme celou záležitost komoře veterinárních lékařů, její revizní komisi a čestné radě,“ sděluje Václav Švihel z Krajské veterinární správy v Liberci. „Je to porušení zákona,“ dodává. Lidé, kteří do ordinace pana Daníčka chodí, jsou překvapeni: „Vždycky mi ochotně poradí a když ho zavolám domů, tak přijde kdykoli. Byl namíchnutý, asi to neměl dělat.“

Za neposkytnutí pomoci a neprofesionální chování hrozí veterinářovi pokuta a důtka. O případu by měla veterinární komora rozhodnout do čtrnácti dnů.