Děti utíkají stále častěji

Chrudim - Počet útěků dětí z domova a také z výchovných ústavů se nedaří snižovat. Například na východě Čech uteče zhruba každý třetí den jedno dítě. Zatím poslední případ se stal na Chrudimsku.

Podle policistů útěkem řeší své problémy hlavně děti v pubertě. „V loňském roce policie ve východních Čechách pátrala po 47 pohřešovaných dětech a 70 dětech ve věku do 15 let, které utekly z výchovných ústavů a dětských domovů,“ uvádí některá čísla  mluvčí východočeské policie  Renata Šanderová. 
     
Poslední případ se stal v noci na dnešek v obci Krouna na Chrudimsku. Devítiletý Petr měl problémy ve škole. Z domova utekl už podruhé. Dnes ráno policisté malého Petra našli. Přenocoval v Hlinsku na nádraží. „Takový případ, kdy dítě uteče z domova, se nám stal poprvé,“ říká ředitel ZŠ Krouna Josef Kyncl. „Útěk je v podstatě únikem. Je to určitý způsob řešení těžkých životních situací,“ charakterizuje motivy útěků psycholog Jan Lašek.
     
Počet útěků dětí z domova a výchovných ústavů se stále nedaří snižovat. „Některé děti během roku utečou i několikrát. Jedna osoba byla za rok hledána i šestnáctkrát,“ přiznává Renata Šanderová. „Takové děti opakují často své útěky. Jejich těžká situace se neřeší a jakmile se do ní dostanou znovu, volí opět útěk,“ dodává psycholog Lašek. 

Zároveň psychologové upozorňují na to, že se rodiče v případě přetrvávajících problémů s dítětem stydí navštívit odbornou poradnu. A to je chyba.