Radnice Prahy 1 sestavila seznam zchátralých domů

Radnice Prahy 1 připravila seznam pětatřiceti domů, které jsou nejvíce zchátralé či opuštěné. Tyto domy mají opadanou fasádu, někdy i narušenou statiku. Radnice má zájem na tom, aby v centru ubylo těchto zchátralých domů. Seznamem chce vyzvat majitele, aby se o své domy lépe starali.

Domy jsou většinou v majetku soukromého majitele, některé ale vlastní i veřejné instituce. Radnice nyní vlastníky domů obeslala. Starosta městské části Praha 1, Petr Hejma, uvedl, že majitelé budou muset vysvětlit, proč se objekt nachází v takovémto stavu. Radnice bude dále žádat o sdělení, jaké úmysly s těmito objekty majitelé mají a kdy budou dány do řádného stavu.

Podobný seznam opuštěných památek vydal Odbor památkové péče magistrátu již před dvěma lety. Rekonstrukce některých domů se už začala realizovat. Obnovuje se například  Salmovský palác na Hradčanském náměstí nebo dům v Liliové ulici. U většiny budov je ale oprava v nedohlednu. V nejhorším stavu je dům v Křižovnické ulici, který je velmi cennou neorenesanční stavbou z druhé poloviny 19. století, která v sobě dokonce ukrývá rannou plastiku J. V. Myslbeka. 

Praha 1 nyní čeká na odezvu od vlastníků zchátralých domů. Údaje pak zpracuje stavební úřad a uloží případné pokuty. „Velmi očekáváme novelu památkového zákona, která by měla zvyšovat pokutu ze současných deseti tisíc na sto tisíc, milion a dva miliony," řekl ředitel Odboru památkové péče Jan Kněžínek.