Karlovarský děkan odmítá oddávat kvůli výstavbě v okolí kostela

Karlovy Vary - Děkan Jiří Hladík z karlovarského chrámu sv. Máří Magdalény odmítá pořádat v tomto kostele svatební obřady. Důvodem je stavba hotelů v sousedství, která narušila jeho statiku. Podle Hladíka navíc přílišná hlučnost ohrožuje i důstojnost obřadů.

V těsné blízkosti se v současné době připravuje výstavba dalšího jedenáctipatrového hotelu. Podle posudku, který si nechal vypracovat Rytířský řád křížovníků s červenou hvězdou, bude nutné v takovém případě okolí kostela zajistit a zpevnit. Odborníci totiž varují před umístěním příliš masivních domů na rozhraní dvou geologických podloží, které se zde nachází. 
 
„Územní plán povoluje, aby se v této lokalitě stavělo. Ke každé stavbě se nicméně vyjadřují orgány, které mohou přesně říct, zda je to možné, nebo ne,“ reaguje na stížnosti děkana Hladíka mluvčí karlovarského magistrátu Jakub Kaválek.
 
V kopuli chrámu jsou stále viditelné praskliny, které vznikly přibližně před deseti lety při odstřelu skály. Ten byl nutný před stavbou jednoho z hotelů. V souvislosti s novou výstavbou se Hladík obává nejen dalšího poškození, ale také ohrožení důstojnosti obřadu i bezpečnosti svatebčanů. Proto odmítá další svatby v prostorách kostela pořádat.