Radnice v Harrachově nechce povolit výstavbu

Harrachov - Radnice v Harrachově vyhlásila ve městě stavební uzávěru. Do doby, než bude mít nový územní plán, tak nepovolí žádnou velkou výstavbu. Omezení vítají hlavně odpůrci apartmánů. Stavební uzávěra kvůli masové výstavbě rezidenčních bytů už platí také ve Špindlerově Mlýně a v Rokytnici. Na stavbu sportovních zařízení nebo dopravní infrastrukturu se omezení nevztahuje.

Ještě před rokem a půl připomínal Harrachov jedno velké staveniště. Během krátké doby tu vyrostlo 1168 apartmánových bytů. Nejvíc v celých Krkonoších. Řada místních lidí to nelibě nese, v zimní sezóně je podle nich město přeplné nad únosnou míru.

Podle Lenky Konvalinové ze Sdružení pro vyvážený rozvoj Harrachova jsou zde lidé nespokojení. Přijedou totiž za atraktivitou Krkonoš, ale narazí na panelové domy, přetíženou silnici a přeplněnou sjezdovku. Zájem investorů je ale stále veliký. Místní lidé proto tlačili na radnici, aby vyhlásila stavební uzávěru. Bývalé vedení města to opakovaně odmítalo. Tehdejší starosta Harrachova Václav Cajthaml již v lednu roku 2006 vysvětloval, že když jedni investoři staví a druhým to zakazovat nemohou, ti by to s nimi chtěli potom právně řešit.

Nové vedení radnice nyní stavební uzávěru vyhlásilo. Starosta Harrachova Tomáš Ploc ale tvrdí, že to není kvůli překotné výstavbě apartmánů: „Hlavním důvodem je příprava nového územního plánu. Potřebujeme po tu dobu území nějak stabilizovat.“ Na stavbu sportovních zařízení nebo dopravní infrastrukturu se přitom omezení nevztahuje.
Jak dlouho stavební uzávěra potrvá, nedovede starosta přesně odhadnout. Podle něj vše závisí na dokončení územního plánu. Uzávěra může trvat třeba rok a půl, ale také se může někdy protáhnout. Tato stavební uzávěra však má termín do roku 2012.

Odpůrci apartmánů doufají, že do té doby ztratí investoři o Harrachov zájem. Stavební uzávěra kvůli masové výstavbě rezidenčních bytů už platí také ve Špindlerově Mlýně a v Rokytnici.