Mostecké sídliště Chanov zaplavily odpadky, město zaplatí úklid

Most - Vedení Mostu vyčlenilo 150.000 korun na úklid černých skládek, jež v minulých dnech zaplavily sídliště Chanov obývané Romy a nepřizpůsobivými obyvateli. Lidé zde totiž často nepoužívají kontejnery nebo vyhazují odpadky z okna. Odstranění odpadu z ulic a okolí domů zajistí soukromá firma z nedalekých Obrnic, která chce při úklidových pracích zaměstnat i místní obyvatele.

„Vítáme, jestliže se podaří místní lidi zapojit do úklidu a starostí o sídliště. Současnou havarijní situaci jsme museli rychle řešit, proto jsme i schválili výjimku z pravidel pro zadávání veřejných zakázek. Pro úklid sídliště v dalších měsících vyhlásíme výběrové řízení,“ uvedla náměstkyně primátora Hana Jeníčková.

Sídliště se podle ní i díky spolupráci s místním romským sdružením Dživas daří udržovat v relativním pořádku, čas od času ale ulice zaplaví odpadky. „Naposledy jsme podobný nepořádek řešili asi před rokem a půl. Souvisí to i s veřejně prospěšnými pracemi, kdy mzdu najatých zaměstnanců hradí úřad práce. Letos budou klienti úřadu zařazováni na veřejně prospěšné práce až od března,“ doplnila náměstkyně primátora.

Upozornila, že s nepořádkem na sídlišti se nechce smířit ani řada jeho obyvatel. „Máme signály, že lidé, kteří vidí sousedy vyhazovat odpad z okna či mimo kontejnery, už sami volají strážníky. To je pozitivní,“ dodala.