Karlovy Vary znovu hledají kvůli úsporám zájemce o kino Čas

Karlovy Vary - Karlovy Vary budou znovu hledat zájemce o městské kino Čas, které nyní samy provozují. Předáním kina do pronájmu chce magistrát ušetřit peníze na chod kina a platy zaměstnanců. Pokud půjde vše hladce, měl by nový provozovatel kino převzít už v březnu. Město očekává, že by od něj mohlo ročně získat až 300.000 korun.

Výběrové řízení na kino Čas vyhlásilo město už jednou loni v říjnu. I když se do něj přihlásilo šest profesionálních provozovatelů kin, rada překvapivě výběrové řízení zrušila. O kino se měla starat Nadace města Karlovy Vary, jíž se ovšem promítání nepodařilo zahájit. „Město nepodepsalo s nadací smlouvu, přestože je jejím zřizovatelem. Dodnes pořádně nevím proč. Pak si kino převzal odbor kultury magistrátu,“ uvedla městská zastupitelka a členka nadace Monika Makkiehová.

Podle Balka neměla nadace připravený dramaturgický plán kina a nasmlouvané filmy. To však Makkiehová odmítla. Nadace by údajně promítání v kině zahájila počátkem prosince. V Čase se opravdu v prosinci promítat začalo, ale už v režii odboru kultury. Podle některých opozičních zastupitelů je však současný stav kina neúnosný, chybí v něm například premiérové filmy. „Jakmile kino předáme nájemci, stav by se měl zlepšit,“ uvedl náměstek primátorky Jan Balek.

Nové výběrové řízení je i reakcí na kritiku opozice v zastupitelstvu, které se nelíbí, že město mělo dát letos z rozpočtu na kino kolem 3,2 milionu korun. Zastupitelé nechápali, proč magistrát kino už dávno nepronajal a místo toho chce do jeho provozu investovat několik milionů korun. „To je jen orientační částka, kterou patrně nevyčerpáme. Nové výběrové řízení bychom chtěli vyhlásit ještě v únoru,“ dodal Balek.

Kino Čas promítá jen sporadicky již od loňského jara. Tehdy v něm začala rekonstrukce, která měla zvýšit kvalitu sálu ještě před zahájením filmového festivalu. Město investovalo do obnovy kina asi 2,5 milionu korun. Z toho představovala zhruba 850.000 korun dotace z fondu kinematografie. Po deseti festivalových dnech se v Čase opět přestalo promítat. Pro město s více než 50 000 obyvateli tak bylo k dispozici až do 15. prosince pouze kino Panasonic ve čtvrti Drahovice.