Celníci kontrolují tržnice v západních Čechách

Chebsko - Celníci a Cizinecká policie hlídají nepřetržitě tři západočeské tržnice - Vojtanov, Potůčky a Kateřinu u Rozvadova. Je to reakce na nepříznivé hodnocení České republiky při ochraně značkového zboží ze zahraničí. Americká vláda zařadila Česko na seznam zemí, kde se nejvíc prodávají padělky.

Celníci tvrdí, že tam, kde zatím uplatnili stálý dohled a kontrolu přiváženého i odváženého zboží, prodej padělků téměř zmizel. Trhovci většinou zavřou stánky a pokusí se přítomnost celníků přestát. Ovšem musí platit nájemné a živit rodiny. K rozumu z donucení docházejí v průměru po měsíci dohledu. Pro celníky a policisty je to tvrdá služba.

„My jsme takhle velkou akci v minulosti ještě nikdy neorganizovali, v současné době nám pomáhají celníci ze čtyř celních ředitelství, je to zhruba 40 lidí,“ sdělila mluvčí Celního ředitelství Plzeň Jitka Blahutová. Ilona Vaněčková, mluvčí Cizinecké policie z Plzně, dodala, že hlídky mají za úkol zajišťovat bezpečnost celníků, kteří provádějí kontrolní činnost a zároveň provádějí pobytovou kontrolu.

Česká republika se podle Watch Listu ocitla spolu s Maďarskem, Itálií, Polskem a Rumunskem (jako jedinými státy Evropské unie) ve společnosti zemí s tradičně slabou ochranou duševního vlastnictví. „Je to velmi nepříjemná věc jako signál pro obchodníky na celém světě,“ nechal se slyšet Jiří Rážek z tiskového oddělení Generálního ředitelství cel ČR.

Jenom v západních Čechách zabavili při několika velkých jednorázových akcích i při běžných kontrolách celníci loni statisíce kusů pirátských nahrávek, padělků spotřebního zboží a milióny nekolkovaných cigaret. Trhovci ale zatím po jejich odjezdu pokaždé nelegální zboží doplnili.